portfolio
exhibitions
articles
curriculum
contact
Kirja      | >>

helenius

English
helenius
<<         <<   |   >>
Englsih
helenius

English

Hommage à Ester Helenius

Hommage à Ester Helenius -valokuvakirja on kuvien, runojen ja kirjapainotyön muodostama taideteos. Teoksen kukka- ja kasviaiheista syntyy puutarha, jossa on sekä sakraaleja että aistillisia tunnelmia. Kuvien salaperäinen valo ja tummat sävyt kertovat ikuisesta elämän kiertokulusta – syntymän, kasvun ja kuoleman kehästä. Kirjan nimi viittaa taidemaalari Ester Heleniukseen (1875–1995), jonka teokset ovat olleet yhtenä innoituksen lähteenä tälle kokonaisuudelle.

Marjukka Vainio on käyttänyt monia filmi- ja paperimateriaaleja ja erilaisia vedostustekniikoita samaankin kuvaan, mutta usein ensimmäinen versio on ollut fotogrammi, paperidia. Kirjan lopulliset originaalikuvat hän on tehnyt Ilfochrome (aiemmin Cibachrome) hopeavärivalkaisu-menetelmällä. Tässä väriprosessissa vedostusmateriaaliin valetut värikalvot poistetaan valikoidusti kehitysprosessin aikana.

Kuvien värierottelun teki ruotsalainen painoalan asiantuntija Peter Ragnarsson tätä painatustyötä varten kehittämällään offset-akvatintamenetelmällä, joka oli vanhan käsityömenetelmän ja uuden digitaalisen stokastisen menetelmän yhdistelmä. Offset-akvatinta mahdollisti valokuvien alkuperäisen väri- ja valöörierojen tavoittamisen. Tällä tekniikalla voitiin hakea myös kuvien valo- ja värimaailmaan uutta syvyyttä, mikä korostaa kirjan identiteettiä itsenäisenä taideteoksena.

Bo Carpelan on kirjoittanut kuvateokseen hienovaraisesti tunnelmoivan runosarjan Årets kretslopp (Vuoden kiertokulku) kuvien pohjalta. Kirjan ovat taittaneet Ritva Kovalainen ja Marjukka Vainio. Käsin sidottu teos julkaistiin erikseen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi, kullakin kielellä 300 kappaletta. Jokaiseen kirjaan sisältyy myös numeroitu ja taiteilijan signeeraama taidepainovedos.

Valtion valokuvataidetoimikunta myönsi kirjalle laatutukea, mikä mahdollisti kirjan vaativan ja kokeellisen erottelu-, rasterointi- ja painoprosessin. Svensk Bokkonst - jyry valitsi kirjan yhdeksi vuoden 1998 teknisesti ja taiteellisesti merkittävimmistä kirjoista Ruotsissa ja se oli mukana Svensk Bokkonst 1998-näyttelyssä Kungliga bibliotekissaTukholmassa ja Grafiska Museetissa Helsingborgissa.