portfolio
exhibitions
articles
curriculum
contact

Kuvat    | >>

pionijatuuli

English
pionijatuuli
<<         <<   |   >>
English
pioni

English
Pioni ja tuuli

Pionikuvani kertovat usein kaipauksesta, ehkä myös elämän hauraudesta ja lyhyydestä.

Eräässä kirjeessään englantilainen runoilija John Keats (1795–1821) kirjoitti ystävälleen: ”Runokuvien ilmaantumisen, etenemisen ja katoamisen on oltava yhtä itsestään selvää kuin auringon, mikä paistaa häneen ja laskee hiljaa mutta mahtavasti jättäen hänet nauttimaan hämärästä.”

Käytän teoksissani itse kasvattamiani tai keräämiäni kasveja. Usein ne liittyvät lapsuuteeni, kuten ruusu, amaryllis, posliinikukka ja sireeni. Erityisen hyvin muistan isoäidin puutarhan pionin.

Pionikuvani kertovat usein kaipauksesta, ehkä myös elämän hauraudesta ja lyhyydestä. Pioni ja tuuli -näyttelykokonaisuus on edennyt itse kasvattamistani kasveista ja pienistä ajatuksen iduista, muistikuvista ja innostavista taide-elämyksistä kohti lopullista toteutusta.

Minua inspiroi pihallani kasvava pioni ja sen tuulen tuivertamat kukat. Kesällä 2016 heinäkuun alkupuoli oli hyvin kuuma, kukinta kesti vain hetken. Kuvasin teokset muutaman kesäisen yön aikana. Päivisin Pioni avasi nuppujaan. Öisin minä tallensin auenneita kukkia, kun ne vielä olivat parhaimmillaan. Kuvat kertaavat luonnon kukoistuksen, katoavaisuuden ja kuolevaisuuden teemoja. Kuvissa kukat elävät ikuisesti voimakkaina.

Hämeenlinnassa 28.8.2016

Marjukka Vaino